Slik pakker du sekken riktig for overnatting i skogen
Ut på tur, aldri sur? Da hjelper det å kunne gå uten å få vondt i ryggen! Når man skal ut på lengre turer, er spørsmålet alltid – hva skal med, og hvordan i alle dager skal du dra det med deg rundt?
Å ha nøye planlagt hvordan du pakker sekken din vil gjøre turen din så mye bedre. Trenger du en oppfrisker på hvordan unngå belastning på rygg og skuldre og slippe å måtte rote gjennom hele sekken hver gang du skal ha noe ut? Da har vi guiden for deg.
Planlegging
Første steg før du skal ut og nyte frisk luft er naturligvis å finne ut nøyaktig hvor du skal, hvor lenge du skal være der, og hvor mange par truser du egentlig trenger.
Hvis du skal gå lenge, gjelder det å bære så lett som mulig. Derfor er det greit å svare på noen enkle spørsmål før du drar.
- Hvor lenge varer turen?
- Har du husket å sjekke værmeldinga?
- Hva trenger du av sovemateriale? Skal du sove i telt, gapahuk eller hengekøye?
- Hvor mye vann trenger du før du kan fylle opp?
Når du har svart på disse spørsmålene kan du begynne å sortere ut hva du faktisk trenger. Ofte trenger man ikke like mye som man tror – jo mindre overflødig bagasje, jo lettere blir turen.
Husk at været kan endre seg når som helst – selv om det ser ut som at du skal ut en solfylt sommerdag, kan bygene plutselig komme. Tenk derfor alltid på å kunne holde deg tørr – pakk tøy og sovepose inn i plast, så du slipper å bli våt og kald når du endelig kommer frem. Ha gjerne med deg regntøy uansett hvordan værmeldinga ser ut!
Organiser sekken lurt
Før du begynner å stappe sekken full, er det viktig å finne ut den mest effektive måten å pakke på så du får utnyttet hele sekkens potensiale.
Det kan være lurt å dele sekken opp i tre deler, og pakke utfra balanse og hyppighet av tingene du bruker.
Del en er bunnen. Her er det lurt å pakke de tingene du ikke trenger å ta opp og ut av sekken i tide og utide. Her kan man trygt legge sovepose, de store ullgenserne dine og ekstra tøy, liggeunderlag og andre ting du først trenger å bruke når du kommer fram til leiren.
Pakk gjerne de store, men ikke de tyngste, tingene nederst i sekken. Pakker du tungt nederst, risikerer du at sekken heller bakover, som kan belaste korsryggen din unødig. Det gunstigste er å holde sekken tett langs ryggen din. Dette for å bedre balanse og unngå belastning.
De tyngre tingene dine pakker du altså i den midterste delen. Her kan du pakke det du har av mat, vann og matlagningsapparater. Andre tunge ting bør også plasseres her, høyt i sekken så du holder sekken tett mot kroppen.
Til sist pakker du toppen, og hvis du ønsker deg en mer praktisk tur, er det lurt å pakke de tingene du bruker flittigst øverst. Alt du trenger å komme til raskt, uten å måtte grave deg gjennom hele sekken, legger du her. Det kan være førstehjelpsutstyr, toalettpapir (husk å ikke etterlate noen spor i naturen!), mindre vannflasker, snacks og andre ting du kunne komme til å trenge underveis.
Bruk all plass du har!
Nå som du har pakket ferdig hovedrommet på sekken, står du kanskje fortsatt igjen med en del småsaker du gjerne skulle ha funnet plass til. Heldigvis har de aller fleste tursekker flere lommer!
I topp, front og sidelommene kan du plassere mindre ting som frigjør plass til de større tingene i hovedrommet. Her kan du legge for eksempel speiderkniven, myggmiddelet, toalettsakene og alle de andre små dingsene du har med deg.
Test sekken før du drar
Før du drar, kan det være en god ide å teste ut hvordan sekken sitter på kroppen. Hvis du ikke gjør det, kan det fort hende at du oppdager litt for sent at sekken sitter for lavt, gir ustødig balanse, eller rett og slett er for tung.
For å unngå dette er det ingen dum ide å se over en gang for mye hva du faktisk trenger å ta med deg. Legg alt utover gulvet og gå gjennom hva du har pakket – vi pakker ofte mer enn vi trenger. Trenger du faktisk alle de ekstra klesskiftene og hermetikk-boksene? Finn smarte løsninger med mindre, og lettere, gjenstander. Kan du sortere bort ca 30% av hva du har lagt fram?
Pakkeliste
Du vet selvsagt best hvor du skal, når du skal ut og hvor lenge du skal være der, men vi har satt sammen et forslag til pakkeliste for en natt i skogen. Innser du plutselig at du har glemt noe essensielt, finner du alt du trenger på game-on.no!
Tøy:
- Ullundertøy, regntøy, turbukse, genser og varme sokker, lue og votter.
- Det kan bli kaldt ute på natta selv om du er ute på sommertid! Det er alltid en god ide å pakke et ekstra par vanlige sokker også – det er kjedelig å gå våt i skoa.
Matlagning:
- Stormkjøkken som inkluderer kjele, panne og bestikk.
- Tenningsmiddel som fyrstikker eller lightere – ikke bruk tennvæske for å lage bål!
- Velg matvarer som veier mindre – frysetørket mat, havregrøt, energibarer og lignende. Velg mat som gir høyt energiutbytte.
- Minst 1.5 liter vann, både for å drikke, men også for å slukke eventuelle bål trygt og forsvarlig.
Nyttige gjenstander:
- Lommelykt eller hodelykt
- Hygieneartikler som tannbørste, tannkrem og toalettpapir
- Førstehjelpsutstyr – svært viktig å ha!
- Mobil og oppladet powerbank
- Kart og kompass
- Liten kniv (husk å sjekke regler for tillatt knivbruk!)
- Søppelposer
- Sitteunderlag
Nå er du klar for tur!
Når du nå har pakket sekken din i riktig rekkefølge og med riktig tyngdefordeling, er du straks klar for å dra. Før du drar er det viktig å huske på noen enkle regler:
Ikke legg fra deg noe som ikke var der før du kom! Ta alltid med søppelposer, og grav eventuelt ned toalettbesøket ditt. Gjør sekken din så vanntett som mulig for best mulig turopplevelse, og sørg for å hjelpe ryggen din med å holde seg komfortabel, så du kan gå tur i mange år fremover!
Lykke til, og husk at alt du trenger til turen din finner du hos game-on.no!
Live Skartveit
Dejar un comentario